Beeldende Kunst • Vormgeving • Muziek • Toneel • Mode • Dans • Film

Aanvankelijk wilde regisseur Mascha Halberstad kunstschilder worden. Een slechte beoordeling in het tweede jaar van de kunstacademie in Arnhem op haar schilderwerk werd gevolgd door een rondleiding in de audiovisueel studio waar een andere student aan het werk was met animatie. Dat was haar eureka moment. Ze wist: ik wil dat ook!

Haar eerste stop-motion maakte ze samen met Ronald Schinkelshoek. Deze kwam meteen op tv, waarna ze aan de slag kon bij programma’s als Waskracht en Villa Achterwerk. De ruimte om te experimenteren bij de VPRO was groot. Als autodidact kon zij zich daar met haar eigen ideeën verder bekwamen en zich specialiseren in stop-motion.

Vier jaar geleden richtte ze samen met producent Marleen Slot Holy Motion op, een animatie filmstudio in de wijk Klarendal. Het is de bedoeling dat deze omgebouwde garage van ruim 600 m2 een broedplaats wordt waar talentvolle makers kunnen freewheelen en alle ruimte hebben om te experimenteren. Precies zoals zij dat ook had bij de VPRO.

Knor, haar eerste lange film, viel meteen in de prijzen en werd een internationaal succes. Dat opende weer deuren voor andere opdrachten en fondsaanvragen voor komende projecten.

Ze vertrouwt volledig op haar eigen visie en intuïtie over wat wel en wat niet werkt, en verzamelt bij het maakproces vakmensen om zich heen waar ze intensief mee samenwerkt.

Foto:
Montage en sounddesign: Marianna van der Noordt
Geluidsfragment uit Knor
Geluid: Hans Pfeiffer
Mastering: Armeno Alberts
Co-host: Kim van der Werff
Productie: MvdN

Met dank aan Focus Filmtheater Arnhem