Beeldende Kunst • Vormgeving • Muziek • Toneel • Mode • Dans • Film

Maarten Brandt is een zeer gedreven musicoloog die zichzelf liever dramaturg noemt. Opgegroeid in een welgesteld en kunstminnend gezin ontwikkelde hij een grote liefde voor ‘elitaire muziek’ maar had ook een fascinatie voor het ‘meest schurftige ernems’ van de werkster in huize Brandt. Hij ontdekte al op jonge leeftijd dat in vorm, taal en klankkleur enorme schoonheid schuilt als je het niet in hokjes stopt.

Met zijn uitgebreide kennis legt hij verbanden tussen muziekstukken van uiteenlopende componisten uit verschillende perioden. En programmeert hij prikkelende combinaties die ogenschijnlijk onlogisch lijken. Ogenschijnlijk, want bij nadere beschouwing klopt het perfect, is het resultaat verrassend en weet hij het publiek op een nieuwe manier te laten luisteren.

Hij is inmiddels gepensioneerd maar nog steeds actief als artistiek adviseur van dirigenten in binnen- en buitenland. Hij stelt programma’s samen, schrijft toelichtingen, geeft lezingen en is auteur van twee boeken: ‘Wegen naar Boulez’ en ‘Klinkende alchemie”.

Muziekfragmenten uit:
Vos van der Noordt, Quand
Armeno Alberts, Jam Karet – Kusuma Budaya & Gending 
Webern, Im Sommerwind · Berliner Philharmoniker – Pierre Boulez
Webern, Sechs Orchesterstücke Op. 6 – Sir Simon Rattle
Schubert, 4 Impromptus Op.142, D.935 – No.3 – András Schiff
Montage en soundscape: Marianna van der Noordt
Geluid: Hans Pfeiffer
Mixing en mastering: Armeno Alberts
Productie: MvdN
Met dank aan Kim van der Werff en Focus Filmtheater Arnhem