Beeldende Kunst • Vormgeving • Muziek • Toneel • Mode • Dans • Film

Maaike Broos is filmmaker en organisatie antropoloog. Naast eigen producties neemt ze opdrachten aan bij verschillende organisaties zoals ministeries, politieacademies, scholen en wetenschappelijke instituten.

Doorgaans grote organisaties met complexe dynamieken waar onderzoek om inzicht in patronen te krijgen noodzakelijk is om de kern van een bepaald probleem uit te filteren om van daaruit een nieuwe koers te bepalen.

Als organisatie antropoloog heeft ze de ervaring en de skills om dit onderzoek uit te voeren en als filmmaker de tools om de thema’s en dilemma’s die in alle lagen van de organisatie spelen via film inzichtelijk te maken en van context te voorzien.

Het resultaat is een filmisch interessant product, waarbij filmmakers als Ken Loach en Werner Herzog als voorbeeld dienen, maar ook fotografe Diane Arbus die met haar portretten individuen een stem geeft die doorgaans in de samenleving als ‘anders’ worden weggezet vanwege hun afwijkende uiterlijk of gedrag.

Dat de documentaires en docu-ficties die ontstaan uit Maaikes onderzoek de onderzoeksvraag vaak overstijgen blijkt uit de regelmaat waarbij haar films worden ingezet voor gesprekken, opleidingen, voorlichtingen en trainingen.

Naast haar opdrachten binnen organisaties schrijft ze verhalen en scenario’s of zet ze andermans verhaal op beeld met als doel vooroordelen en aannames bespreekbaar te maken en om te zetten in begrip voor iedereen die anders is dan jij.

Werk van Maaike is te zien op haar website broosdoc.nl
De andere helft van de quote van Werner Herzog is daar ook te vinden 🙂

Foto: Patricia Borger

Muziek: Marianna van der Noordt
Techniek: Hans Pfeiffer
Mastering: Armeno Alberts
Productie: MvdN
Met
dank aan Kim van der Werff en Focus Filmtheater Arnhem