Beeldende Kunst • Vormgeving • Muziek • Toneel • Mode • Dans • Film

Hij is theatermaker en zoekt naar verbinding. Tussen jong en oud, tussen muziek en theater, tussen ervaren en onervaren spelers. Hij heeft een voorkeur voor plekken waar theater eigenlijk ondenkbaar of ongebruikelijk is. En mikt daarmee op een onvergetelijke ervaring. Zowel qua inhoud als qua vorm.

In de praktijk staat een stuk van Jimmy Deegens garant voor omkeringen, ongemak, verwarring en gecontroleerde chaos. En of het nou teksttheater, bewegingstheater of muziektheater is, er is één ding waar hij jeuk van krijgt: meespeeltheater. Dat je als publiek ineens onderdeel van de voorstelling wordt. Wel doet hij aan ‘verborgen theater’, het publiek is dan onderdeel, maar weet dat niet.

Er valt een hoop te ontdekken wanneer je je overgeeft aan de achtbaan waar je als toeschouwer in terecht komt, maar waarbij je altijd weer gelouterd en met beide benen op de grond vandaan komt.

Eén ding is duidelijk. Jimmy’s voorstellingen zijn nooit eenduidig of logisch van A naar B naar Z. Wel gaan ze altijd over de menselijke aard met bijbehorende neigingen en instincten, al dan niet mooi verpakt in schone schijn. Die trouwens nooit lang duurt.

Het aansnijden van maatschappelijke onderwerpen is bij Jimmy een bloedserieuze zaak. Maar in de scherpte waarbinnen hij zijn personages neerzet zit altijd een milde ondertoon. De humor waarmee hij al die vaten vol tegenstellingen uitvergroot, daar spreekt vooral grote liefde uit!

Foto: Fieke Noordeman
Sounddesign: Marianna van der Noordt
Geluid: Hans Pfeiffer
Mastering: Armeno Alberts
Co-host: Kim van der Werff
Productie: MvdN
Met dank aan Focus Filmtheater Arnhem