Beeldende Kunst • Vormgeving • Muziek • Toneel • Mode • Dans • Film

Weerlicht is bliksem zonder donder. Er is licht, maar geen geluid. Het kan worden waargenomen, maar alleen als je kijkt. Het is onheilspellend want er hangt iets boven je hoofd waar je niet voor kunt schuilen en wat je niet kan afwenden als je het niet registreert. Je moet dus de hele tijd opletten. Aan staan. Rituelen uitvoeren om het onheil voor te zijn. Je mag geen moment verslappen, want dan slaat het toe. En volgen de consequenties. Opletten dus, en aan blijven staan.

Het is een helse taak die op de vijftienjarige Lea rust, om zichzelf en het gezin waar zij onderdeel van uitmaakt te behoeden voor de afrekening die zal volgen wanneer zij zich niet aan de ‘regels’ houdt. Maar dat gaat helemaal mis als haar ouders besluiten om met het gezin een caravantocht door Noorwegen te maken.

Weerlicht is de debuutroman van Jante Wortel. Het is een prachtig intelligent geschreven verhaal over een tiener die zichzelf met vallen en opstaan leert te positioneren ten opzichte van haar omgeving. Haar grote sensitiviteit brengt iedereen in de problemen, maar is tegelijkertijd de stuwing waarmee ieder voor zich boven zichzelf uit moet zien te stijgen. Het legt de complexiteit van gezinsverhoudingen bloot, maar ook hoe onontkoombaar dat verbindt.

Tijdens haar opleiding Creative Writing op ArtEZ nam Jante deel aan een schrijfwedstrijd en kreeg meteen aandacht van meerdere uitgevers. Ze nam de tijd om te ontdekken wat ze precies de wereld in wilde sturen en koos uiteindelijk voor dit coming of age verhaal bij uitgeverij Das Mag.

Foto: Willemieke Kars
Montage en sounddesign: Marianna van der Noordt
Geluid: Hans Pfeiffer
Mastering: Armeno Alberts
Co-host: Kim van der Werff
Productie: MvdN
Met dank aan Focus Filmtheater Arnhem